13.02.2010

Tid for såing for de som starter inne

Vi passerer midten av februar, og det er for mange på tide å starte såingen innendørs. En kort sesong hos oss her i nord, gjør at mange sommerblomster trenger en "tjuvstart" innendørs for å rekke blomstring eller fruktsetting i løpet av sommeren. Og noen av oss bruker innesåing rett og slett for å korte litt ned på ventetiden.

De fleste stauder kan man like gjerne sette ut nå på vinteren, så spirer de når de finner ut at det passer på våren. Men om man vil at de skal få et forsprang og bli størst mulig før høsten, kan man tjuvstarte også dem inne. (Men en del av dem vil gjerne ha litt kuldebehandling først.)

Klassisk ferskingulykke
Veldig mange har opplevd å så inne uten å lykkes. En klassiker er at planten som spirer vokser - fort - langt - blir tynn, laaang og om den har overlevd til utplanting så knekker den i første vindpust når du har satt den ut... For å unngå dette, er det et par enkle ting man må passe på.

Temperatur og lys
Når du skal så innendørs, er temperatur og lys veldig viktig. Får planten det for varmt så vokser den for fort, og blir lang og stranten (det motsatte av tett og fin). Det samme hvis den får for lite lys. Det meste av frø foretrekker litt varme når de skal spire (vanlig romtemperatur er fint), men straks de har spirt bør man sette dem litt kjøligere for å få passe fart på veksten. Da bør de også få ekstralys. En vinduskarm KAN være nok hvis det er langt nok utpå våren og vinduet er sørvendt, men de må ikke få direkte sol. Som ekstralys kan man bruke helt alminnelige lysarmaturer, det fungerer flott.

Når sår man hva?
Så inne ja, men når bør man så hva? Sår man for tidlig får man jungel på planterommet og plantene for for lite plass og lys. Sår man for seint - ja så blir jo plantene ikke så store før utplanting, og de treigeste rekker altså ikke å sette blomst eller frukt før sommeren her er over. Her ligger en fin såtabell for sommerblomster, som brukere på www.hagegal.no har laget ut ifra egne erfaringer. Her står det hvor mange uker før planlagt utplanting du bør regne, hvilken temperatur de trives best med, spiretid og en del annet.

Det er også mange som lurer på hva man trenger for å så, og det enkleste svaret er ege ntlig "ta det du har". Det anbefales å bruke såjord eller kaktusjord, men du kan få flotte planter også om du bruker vanlig blomsterjord eller hagejord. Mange frø tåler det helt greit.

Du kan også rett og slett bruke torvbriketter, med ett og ett frø i hver brikett slipper du priklinga seinere. Hvis du sår to i hver slipper du at det blir tomt der et frø ikke spirer, og der begge spirer kan du ta bort den dårligste så får du beholde de beste spirene. De fleste foretrekker kun å så store frø i slike briketter.

Vermiculite og perlite er det en del som bruker når de sår.

Noen blander det i jorda for at den skal bli mer luftig, eller det kan brukes for å dekke med. Det er helt ok å bruke, men det kan også gå helt fint uten. Prøv deg fram til hva du synes fungerer for deg. Du kan også blande litt sand/smågrus i jorda for å få bedre drenering. Noen typer såjord inneholder dette fra før. Det kan også brukes til dekking oppå frøene. Fordelen er at det slipper gjennom litt lys (mange frø trenger det for å spire), samtidig som det holder på fuktigheten i jorda.

Når det gjelder såpotter, er det mye man kan bruke. En billig løsning hvis man spiser druer eller cherrytomat, er begrene man ofte får dem i. Disse er blanke (slipper til lys i lokket), har hull i bunn (overflødig vann får renne ut), og det er hull i lokket slik at det ikke blir for tett (bra mot mugg). Man kan også bruke mange andre begere, det er bare å bruke fantasien og gjøre seg egne erfaringer. For eksempel gulrot som har dype røtter og ikke skal prikles, kan gjerne sås i melkekartong eller andre dype ting. Man får jo ellers kjøpt forskjellig i butikken.

Når du sår frøene, må du lese på pakken hvordan de vil ha det. (Om de trenger spesialbehandling, hvor dypt de skal sås, temperatur ved spiring osv.) Dersom du ikke har noen anvisning, er det en grei regel å se på størrelsen på frøene. Helt små frø (nesten som støv) skal gjerne ikke dekkes i det hele tatt. Da må man passe på at overflaten holdes fuktig. Evt. kan man ha et tynt lag med perlite oppå, som slipper gjennom lys. Større frø dekkes med jord ca. tilsvarende størrelsen på frøene.

Sår du mange frø i samme beger må du prikle - men det kan være en fordel da du da kan velge ut de største spirene, og kassere resten. Pass på at du ikke sår frøene for tett, det må være mulig å dele de små plantene fra hverandre når de har vokst en liten stund.

Men det viktigste å huske, er antagelig at dette kun er tips. Det fins ingen fasit, og om du gjør det på annet vis kan det fort gå bra likevel. Prøv selv, og gjør dine egne erfaringer. Det viktigste er gleden ved å se frøene spire og plantene gro!

Ingen kommentarer: