09.09.2009

Husk å samle inn frøene

Nå er det mange frø som modnes i hagene, og disse kan bli mange nye planter neste år. Kanskje har du en plante du gjerne vil ha mange fler av? - Å så planter selv er en billig måte å skaffe seg flere planter på.

Eller kanskje du vil skaffe deg helt andre, nye planter? Da kan det være lurt å samle frø av de du allerede har, for å bytte frø med andre og få spennende, nye sorter på den måten.

På bildet til høyre over er en akeleiefrøkapsel, her har de første frøene allerede begynt å falle ut, selv om den er grønn nederst. I slike tilfeller kan man klippe av stengelen og legge hele greiene til tørk inne (for eksempel i et kaffefilter), så forsvinner ikke noen frø mens de siste modnes skikkelig.

Bildet til venstre viser frøkapsler av den vanlige valmuesøsteren, her ser vi hvordan den har begynt å åpne seg. Man bør nok vente til de blir helt svarte som på den til høyre på bildet, slik at alle frøene inni er skikkelig modne.

De aller fleste frø skal skifte farge og se litt tørre ut når de skal høstes, selv om det finnes unntak. Et annet tydelig tegn er at man ikke må slite dem løs fra kapselen, men at de har løsnet og er klare til å falle ned.

Byttemåter
Det er mange plasser man kan bytte frø på, for eksempel pleier hagelag å arrangere byttekvelder. Årets byttekveld i Sortland hagelag er mandag 28. september. Hageforum som Hagegal pleier å sende frøbokser rundt i landet som brukerne av forumet får bytte med, men da må man ha deltatt på forumet en stund for å kunne få den tilsendt. (De som er med der bør følge med framover for høstens runde.) Hagelaget på Sortland har forøvrig flere ganger hatt medlemmer som har invitert andre i laget til å være med.

I tillegg er det mange klubber som har frølister. I disse sender først medlemmene inn frø, og så lages det en liste over alt som har kommet inn, som man får bestille fra. Har man sendt inn frø selv, får man ofte forrang når det skal bestilles - og man får gjerne bestille mer. Ett eksempel er den norske Blomstervenners Klubb, men det finnes også mange, mange flere.

Bulbiller
En annen ting man kan ta en innsamlingsrunde på, er såkalte bulbiller. Disse ser man på bildet til høyre. Det er en slags blanding av frø og liljeløk, som dannes der bladene er festet (bladfestene) på stengelen på liljer. Bildet er av en tigerlilje, men det finnes også en del andre som produserer slike bulbiller. Disse putter man bare ned i jord.

Hvis man ikke høster dem og planter dem selv, vil de ellers falle ned på jorda og plante seg selv - men hvis man for eksempel vil bytte eller vite akkurat hvor man har dem, kan det være greit å samle dem inn.

Vi anbefaler også Turbolottes artikkel "Frøsanking for dummies".

Ingen kommentarer: