23.04.2009

Hagelagskveld 23. april

Torsdag 23. april møttes rundt 30 stykker til hagelagskveld på Frivillighetssentralen, for å snakke om "Vårstell og ugress". Møtet var som vanlig åpent for alle, og det kom både nye og gamle ansikter.

Vi snakket litt om hva man kan prioritere i hagen nå som snøen går bort. Det varierer jo litt i Sortland når våren kommer - mens noen har helt bar hage i dag, ligger det fortsatt en del snø for eksempel i Vestmarka. Men man får jo ta det når våren kommer. Noen av de med bare bed har allerede gjødslet, det er noe man kan gjøre straks bedene kommer fram i hagen.

Rydde dausenn kan man gjøre når som helst så lenge det ikke ligger snø - noen gjør jo dette allerede på høsten faktisk. Men er du redd for barfrost kan det være lurt å la det ligge løst oppå plantene i bedet til lenger utpå våren, før du rydder det bort.

Luking - på våren ser du ugresset godt mot den svarte jorda. Gjør du den jobben grundig nå, vil det lønne seg utover sommeren. Skjøre planter som du har pakket inn med strie, bør du ikke fristes til å pakke ut for tidlig. Vent til du er sikker på at jorda har tint opp, og at planten dermed klarer å ta opp vann gjennom røttene. Når det gjelder beskjæring, kan du ta mye av døde og gamle greiner på prydbusker og slikt nå - men rosene venter du med til bjørka har fått blader på størrelse med museører.

Plenen bør på lik linje med bedene gjødsles - hvis du vil ha fin, grønn plen. Ulempen er at da må du klippe litt oftere, for når plenen blir sunn vokser den gjerne litt mer også. ;) Har du sådd stauder og satt ut, må du huske å følge med disse utover våren. De må ikke tørke, og så må du jo følge med om det spirer! Og de du eventuelt har sådd inne må du huske å herde før du setter ut.

Så snakket vi litt om ugress også. Det er dessverre ingen trylletriks mot ugress - det viktigste er å luke godt. Men om du planter tett i bedene, blir det vanskeligere for ugresset å komme til. Det hjelper spesielt godt mot frøugresset. Svært gjenstridige ugress vil man kanskje ty til ugressmiddel for å bekjempe (eks. RoundUp), da må man passe på at man ikke får noe på plantene ved siden av. Det fungerer best hvis man gjør det når plantene ennå er små, og det bør være oppholdsvær en del timer etterpå.

- Vi hadde masse flotte gevinster til lotteriet, tusen takk til alle som bidrar med sånt! (På bildet ser vi loddsalget i full gang.) Fylte snøklokker, ungarsk blåveis, hageredskaper og forskjellig annet hagerelatert. Det var mange som gikk hjem med fine premier fra denne hagelagskvelden.

Ingen kommentarer: